ČO SÚ TO PRIATEĽSKÉ BAKTÉRIE?


Súčasťou gastrointestinálneho traktu u ľudí je veľmi komplexný ekosystém (známy ako črevná mikroflóra), ktorý obsahuje trilióny (100,000,000,000,000) mikroorganizmov, vrátane priateľských, zdraviu prospešných baktérií. Črevná mikroflóra zohráva významnú úlohu vo výžive, metabolizme a imunite (trávenie, vstrebávanie, syntéza vitamínov, produkcia energie, bariéra proti kolonizácii oportunistickými patogénmi, produkcia antimikrobiálnych látok, atď.).

Kolonizačný proces začína už počas pôrodu, zloženie črevnej mikroflóry sa postupne mení s pribúdajúcim vekom a významne závisí od spôsobu pôrodu a stravovania (dojčenie, umelá detská výživa, tuhá strava). Črevná mikroflóra sa ustáli v prvých 2-3 rokoch života dieťaťa a nadobudne charakteristiky mikroflóry dospelých.

Priateľské mikroorganizmy, najmä baktérie mliečneho kvasenia sa po stáročia využívali pri fermentácií potravín – jogurtov, kefírov, kyslej kapusty, kvasenej zeleniny (napr. uhoriek) a iných kyslomliečnych produktov. V dnešnej dobe sú na trhu dostupné produkty obsahujúce priateľské baktérie vo forme fermentovaných mliečnych výrobkov, funkčných potravín alebo výživových doplnkov. Najbežnejšie zastúpenými baktériami sú baktérie z rodov Lactobacillus a Bifidobacterium.

Narušenie črevnej mikroflóry

Mnohé faktory, ako je zloženie stravy, otrava jedlom, infekcie, liečba antibiotikami, hnačka, zápcha, stres, nedostatok spánku a starnutie, môžu narušit rovnováhu črevnej mikroflóry.

Pravidelný prísun priateľských baktérií napomáha k udržiavaniu rovnováhy črevnej mikroflóry a malo by byť súčasťou zdravej výživy a životného štýlu.