Okolo chleba koluje množstvo mýtov, najmä pri snahe zredukovať hmotnosť sa medzi prvými potravinami vyraďuje z jedálnička práve toto pečivo. Pravda je však taká, že chlieb môže byť zdravou základnou potravinou, musí však byť vyrobený správnym spôsobom, s použitím najlepších surovín.
Väčšina chleba, ktorý sa dnes predáva, sa vyrába hromadne a obsahuje množstvo nepotrebných prísad, vrátane geneticky modifikovaných organizmov (GMO) a čísel „E“. Ale takto sa chlieb nikdy predtým nepripravoval. Tradičné, ručné výrobné techniky a niekoľko jednoduchých prísad zabezpečovali bezproblémový príjem a trávenie potraviny. Reč je najmä o kváskovom chlebe, o ktorom je známe, že má prospešné vlastnosti pre zdravie čriev.
Kvások si vyžaduje pomalé a dlhé kvasenie. Obsahuje živé kvasinky a baktérie mliečneho kvasenia. Tieto malé priateľské baktérijky zvyšujú dostupnosť živín a kyslosť, čo pomáha podporovať produkciu tráviacich enzýmov a trávenie všeobecne mení spôsob tvorby cukrov (uhľohydrátov) v chlebe, zvyšuje obsah odolného škrobu, ktorý je pomalšie stráviteľný a spomaľuje reakciu krvného cukru.
Mnoho receptov na kváskový chlieb navyše obsahuje múku s vysokým obsahom vlákniny, neobsahuje žiadne konzervačné látky ani emulgátory a v obilných zrnách uchováva fytonutrienty (mikroživiny známe ako polyfenoly).
Výroba vlastného domáceho kváskového chleba je najlepší spôsob, ako si ustriehnuť všetky tieto znaky zdravého pečiva. Druhou možnosťou je nájsť si pekáreň alebo predajňu, kde ešte dostať kúpiť poctivý, podomácky vyrobený chlebík.
Z čoho sa vyrába poctivý, zdravý, kváskový chlebík?
- Na jeho prípravu budete potrebovať kvások (môžete si ho pestovať a udržiavať sami, alebo ho dostať od priateľov, alebo odkúpiť z výrobne, od pekárky, ktorá sa tomu už venuje a ochotne vám kúsok na množenie podaruje)
- kvalitnú chlebovú múku s vysokým obsahom vlákniny
- soľ
- a vodu.
Budete tiež potrebovať čas a trpezlivosť. Vzniknuté cesto je potrebné niekoľkokrát premiesiť a nechať odpočívať. Ale rozhodne to stojí za to.
Nezabúdajte sa starať o svoje zdravie pravidelne. Napríklad aj dopĺňaním vedecky študovaných a overených probiotických kultúr a priateľských baktérií. Ustanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie presiahnuť. Výživové doplnky sa nesmú používať ako náhrada rozmanitej stravy. ProVen sk s.r.o, Komenského 856, 929 01 Dunajská Streda. Mail: proven@proven.sk.
Naše tipy pre vás:

Pre viac informácií o produkte kliknite TU.
Zoznam predávajúcich kamenných alebo online lekární nájdete TU.

Pre viac informácií o produkte kliknite TU.
Zoznam predávajúcich kamenných alebo online lekární nájdete TU.

Pre viac informácií o produkte kliknite TU.
Zoznam predávajúcich kamenných alebo online lekární nájdete TU.